Termékcsoportok
A mágnesek rugalmas, könnyen eltávolítható, erőzáras rögzítőelemek. Biztosíthatnak például fedeleket a véletlen kinyílás ellen. A gépgyártásban és a berendezések előállítása során széles körűen használatosak.

Ipari mágnesek a KIPP-től

A KIPP különböző ipari mágnesek nagy választékát kínálja. Különböző típusokat különböztetünk meg, ezek lehetnek rúdmágnesek, korongmágnesek, tapadómágnesek, vagy nyersmágnesek. A kiviteltől függően vannak hőállóak, erős tapadóerővel rendelkezhetnek, vagy különösen erős állandó mágnesek. Amennyiben árukínálatunkban nem találta meg az Ön számára megfelelő mágnest, úgy vegye fel a kapcsolatot velünk, hogy kidolgozzunk egy egyedi különleges megoldást. Válassza ki az Ön felhasználásához megfelelő megoldást!

A mágnes típusától függően árnyékolt és árnyékolatlan rendszereket különböztetünk meg. Az árnyékolatlan rendszerek esetében a mágnesmag minden oldalról szabad és nem borítja nemmágneses bevonat. Ennek következtében a mágnes minden irányban teljes mértékben ki tudja fejti a mágneses erejét. Az árnyékolt rendszereknél pedig egy nemmágneses anyagból álló réteg veszi körül a mágnesmagot. Így a mágneses erő egy meghatározott irányba terelhető.

A KIPP ipari mágnesek tulajdonságai

Az ipari mágnesek különböző kivitelben kaphatók. Különböző anyagokból készülnek és a mindenkori anyag jellegzetes tulajdonságaival rendelkeznek. A tartós mágnesek széles árukínálatában a KIPP különböző hőállóságú, rögzítőerejű és korrózióálló termékeket kínál.

Megnevezés

Referencia a megnevezéshez

Gyenge -------------------------------- Erős

Mágneses erő

Mágneses remanencia

Kemény ferrit

AlNiCO

SmCo

NdFeB

Ismételhető adszorpció

Rögzítőerő

AlNiCo

Kemény ferrit

SmCo

NdFeB

Mechanikai szilárdság

-

SmCo

Kemény ferrit

NdFeB

AlNiCo

Korrózióállóság

-

NdFeB

AlNiCo

SmCo

Kemény ferrit

Hőállóság

Anyagra jellemző
Curie-hőmérséklet

NdFeB

SmCo

Kemény ferrit

AlNiCo

Mágnesek anyagváltozatai

Minden anyag bizonyos tulajdonságokkal rendelkezik, ezért javasoljuk, hogy a mindenkori mágnest a felhasználási terület és az alkalmazás szempontjából válassza ki.

Neodímium mágnesek (NdFeB)

A neodímium-vas-bór mágnesek (NdFeB), röviden neodímium mágnesek, jelenleg a legerősebbek a piacon kapható állandó mágnesek között. Nagy mágneses erejük mellett nagy rögzítőerejükkel tűnnek ki. A neodímium mágnesek egyik hátránya a csekély korrózióállóság, továbbá az alacsony hőállóság. Ezért a neodímium mágnesek főleg alacsony hőmérsékletű területeken történő felhasználásra alkalmasak.

Szamárium-kobalt mágnesek (SmCo)

A szamárium-kobalt mágnesek (SmCo) szamárium és kobalt ötvözetből állnak. A neodímium mágnesek után a legnagyobb mágneses erővel rendelkeznek. Háromszor, sőt akár ötször nagyobb rögzítőerőt fejtenek ki, mint az AlNiCo-mágnesek, ill. a kemény ferrit mágnesek. A nagy korrózióállóságnak köszönhetően nincs szükség külön felületkezelésre. Az alacsony mechanikai szilárdság miatt viszont a szamárium-kobalt mágnesek könnyebben törnek, ennek következtében nem alkalmasak nagy mechanikai igénybevétel esetében.

Alumínium-nikkel-kobalt mágnesek (AlNiCo)

Az alumínium-nikkel-kobalt (AlNiCo) ötvözetből készült mágnesek magas hőmérséklettel szembeni stabilitásukkal, és ebből eredően akár 450 °C-ot is elérő magas hőállóságukkal tűnnek ki. Ezenkívül nagy mechanikai szilárdságuknak köszönhetően erős mechanikai erőhatásoknak kitett környezetben is alkalmazhatók. Viszont figyelembe kell venni, hogy a AlNiCo-mágnesek rögzítőereje viszonylag gyengébb.

Kemény ferrit mágnesek

A kemény ferrit mágnesek vasoxidból, továbbá bárium-karbonátból, ill. stroncium-karbonátból állnak. Ez garantálja az átlagon felüli korrózióállóságot, valamint a nagy hőállóságot Így akár 200 °C-os hőmérsékletet is kibírják. A felhasználási terület kiválasztásánál viszont figyelembe kell venni a viszonylag alacsony mágneses erejüket és csekély mechanikai szilárdságukat.

Mágnesek: típusok és formák

Nyersmágnesek

A nyersmágnesek esetében mindig árnyékolatlan rendszerről van szó. Az állandó mágnesek minden egyes felülete mágneses erőhatást fejt ki. Ezáltal a nyersmágnesek tetszés szerint integrálhatók mágneses rendszerekbe, vagy egyedi alkalmazásokba, mint pl. gépházakba stb. A nyersmágneseket többek között a szerszámgép gyártásban és a gépgyártásban, a légiközlekedésben és űrhajózásban, valamint az autóiparban használják. A KIPP árukínálatában különböző típusú és formájú mágnesek találhatók.

Neodímiumból készülnek a korongmágnesek furattal, a korongmágnesek furat nélkülés a lapos négyszögletes tömbmágnesek. A mágnesek horganyzottak és beszerelésük benyomással vagy beragasztással történik. A furatos modellek ezenkívül becsavarozhatók. A neodímiumból készült nyersmágnesek 80 °C hőmérsékletig alkalmazhatók.

AlNiCo-ból készült nyersmágnesek is kaphatók. Az árukínálatban kezeletlen felületű kör keresztmetszetű rúdmágnesek, valamint gombmágnesek ésU-alakú mágnesek, is megtalálhatók, valamennyi piros lakkozással. Kiemelkedő a maximum 450 °C-ot elérő felhasználási hőmérséklet-tartományuk. Jó korróziállóságuknak köszönhetően nincs szükség felületnemesítő kezelésére és benyomással vagy felragasztással történik a beszerelés.

Mágnesek, kör keresztmetszetű, rögzítő rúdmágnesek

A rögzítő rúdmágnesek állandó mágnesből készült maggal rendelkeznek. A mágneses árnyékoláshoz nemmágneses anyaggal választják el a háztól és így árnyékolt rendszer jön létre. A KIPP rögzítő rúdmágneseket többek között a gépgyártásban és a fémfeldolgozó iparban, továbbá az elektrotechnikában és az autógyártásban használják.

A szamárium-kobalt rögzítő rúdmágnesek háza sárgarézből készül és becsavarható mágnesként belső menet nélkül vagy belső menettel kaphatók. Felépítésük szendvics szerkezetű. Tulajdonképpen két állandó mágnesről van szó, amelyek között elválasztó réteg helyezkedik el. Mágneses rövidzárlat következtében fellépő tapadási veszteségek megakadályozása érdekében a szamárium-kobalt mágnesmaggal rendelkező, kör keresztmetszetű mágneseket nem szabad közvetlenül vasba bepréselni. A SmCo anyagú rögzítő rúdmágnesek különösen ponthegesztő gépeknél közvetlenül alkalmazhatók, mivel ott nem jelentkezik lemágneseződés. A neodímium mágnesmaggal rendelkező rögzítő rúdmágnesek a KIPP árukínálatában megtalálhatók, mint kör keresztmetszetűmágnesek, megmunkált tapadófelülettel és szabványos kivitelben nem megmunkált tapadófelülettel. A megmunkált tapadófelület lehetővé teszi, hogy a saját igényeihez igazítsa a kör keresztmetszetű rögzítő rúdmágneseket. Mindkét modell háza sárgarézből készül és szintén szendvics szerkezetű. A rögzített neodímium mágnesmaggal rendelkező állandó mágneseket is semmilyen körülmények között sem szabad közvetlenül vasba bepréselni. Így elkerülhető a mágneses rövidzárlat és az abból eredő rögzítőerő veszteség.

Olyan felhasználásokhoz, ahol bizonyos illesztési tűrésre van szükség rögzítő rúdmágneseket AlNiCo mágnesmaggal és acél házzal kínálunk. Ezek akár 450 °C-os hőmérsékleten is alkalmazhatók. Bepréseléssel, felragasztással vagy bezsugorítással szerelhetők be.

Korongmágnesek, rögzítő laposmágnesek

Árnyékolt rendszer kialakításához a mágneses magot házba préselik vagy öntik. A mágnes és a ház közé nemmágneses elválasztó réteget helyeznek. A KIPP rögzítő laposmágneseket többek között a gépgyártásban, az autógyártásban és a fémfeldolgozó iparban használják.

A rögzítő laposmágnesekben lévő szamárium-kobalt mágnesmag előnye, hogy három, de akár ötször nagyobb tapadóerővel is rendelkezik, mint a kemény ferrit vagy AlNiCo mágnesmag. A KIPP szamárium-kobalt rögzítő laposmágnesek kaphatók mint mágnesek süllyesztett furattal és horganyzott acél házzal, vagy mint mágnesek hengeres furattal és nemesacél házzal. Mindkét modell alkalmazható magas hőmérsékletek mellett. A beszerelés beragasztással, becsavarozással vagy bepréseléssel történik.

A rögzítő laposmágnesek, de a neodímiumból készült rögzítő laposmágnesek is, különböző kivitelben kaphatók. Lehetnek horoggal, belső menettel, süllyesztett furattal, hernyócsavarral, vagy rögzítő laposmágnesek menetes persellyel. A neodímium állandó mágnesnek köszönhetően a tapadóerő 10-20 %-kal nagyobb, mint az SmCo-mágneseké.

Mágnesek gumi védőköpennyel:

Érzékeny felületek védelmére az árukínálat gumi védőköpennyel ellátott KIPP mágnesek is tartalmaz. A védő gumiköpeny TPE anyagból vagy szintetikus gumiból készül. A felhasználási területek közé tartozik többek között a gépgyártás és az elektrotechnika.

A KIPP a rögzítő laposmágnesek csoportján belül gumírozott neodímium mágneseket is kínál. A korongmágnesek kaphatók furattal, belső menettel, menetes persellyel és hernyócsavarral. Lapos, négyszögletes kivitelben kaphatók mágnesek belső menettel és gumi védőköpennyel.

Ugyancsak az árukínálatban rögzítő rúdmágnesek gumírozott tapadófelülettel. Ez a modell a hernyócsavarnak köszönhetően becsavarozható és nemesacél ház burkolja.

A meglévő lapos mágneses megfogók bővítéséhez a gumi védősapkák utólagosan is beszerezhetők.

Tapadómágnesek

A KIPP kör keresztmetszetű tapadómágnesek mágneses tulajdonságú kemény ferrit magból állnak, amelyet ABS műanyag burkolat vesz körül. Felépítésüknél fogva a tapadómágnesek különösen alkalmasak vékony lemezeken történő használatra, mint pl. papírtömbös táblákon, fehértáblákon vagy falitáblákon.
Keresés
Kosár
Termékek száma: 0
Összeg: 0,00 
Megjelenítés
Gyors rendelés
Rendelkezésre állás
Itt ellenőrizheti a termék rendelkezésre állását.
Magyarország
Oldaltérkép Nyomtatás Hírlevél Top
Copyright © 2024 HEINRICH KIPP WERK GmbH & Co. KG · Minden jog fenntartva. Tel +49 (0) 74 54 / 793-0 · Fax +49 (0) 74 54 / 793-33